Najlepšia adresa v Petržalke

Najlepšia adresa v Petržalke

Je to ako tajomstvo. Miesto skryté pred očami verejnosti. Ako zámok v začarovanom lese. Poďte s nami na návštevu. Nechajte sa prekvapiť. Ohúriť. Nadchnúť. Hájparkom.

Áno, všetky byty už sú dávno vypredané. Ale napriek tomu, Hájpark stojí za reč. Ako príklad, čo sa stane keď si architekt splní sny. Keď ho doma alebo v škole naučili, že prácu treba spraviť poriadne a že sa stavia pre ľudí. Keď architekt zároveň stavia, aby si bol istý, že to bude postavené poriadne. Keď má vo svojej stavbe aj on byt. Keď sa stane jej správcom, aby sa o ňu mohol ďalej starať. 

O tom všetkom sme sa rozprávali s tvorcami projektu Hájpark zo spoločnosti Imagine -  Borisom Hrbáňom, Ivanom Juhásom a Drahanom Petrovičom. A zároveň nás zaujímalo ako sa tam každodenne žije jeho obyvateľom. Oslovili sme troch z nich, Rastislava Bocka,  Ondreja Streška a Michala Šimeka.

Vízia

Čo bolo na začiatku? Pozemok  na Kutlíkovej medzi dostihovou hrádzou a Technopolom. S kopou asfaltu, technickými búdami a kúskom zanedbaného lužného lesa plného smetí. Traja muži z Imagine tam ale videli úžasný domov pre cca sto rodín. 

Drahan Petrovič: „ Chceli sme, aby sa ľudia vo svojom domove cítili bezpečne a príjemne. Kolega Boris Hrbáň býval ako dieťa kúsok odtiaľto na Hrobákovej. Ja sám sa som vyrastal vo dvore, kde som sa od malička hrával pod oknami rodičovského bytu. Takže myšlienka uzavretého dvora bola pre nás nosnou od začiatku. Veď dnes je na ihriskách pomaly viac rodičov ako detí.“ 

"Nikdy by som neveril, že v Bratislave päťročnej dcérke poviem - tu máš čip od brány a choď sa hrať von s kamoškami. To zázemie, čo tu máme, pocit bezpečia, súkromie ale bez izolácie. Naozaj všetky naše predstavy boli naplnené a dokonca prekonané." - Michal Šimek

Miesto, kde sa detí môžu hrať lebo na nich rodičia vidia z okna. Bývanie uprostred lesa kúsok od jazera, hrádze, dostihovej dráhy, lužného lesa. S bezproblémovým parkovaním i do budúcna. V súkromí a predsa blízko pri všetkých dopravných tepnách. Ako z rozprávky, že? A to sme len začiatku.

Byt na mieru

Možno ste počuli o projekte, v ktorom sa budúcich majiteľov pýtali, ako by si predstavovali svoj byt. To sú oni. Imagine. Pri dvojizbových bytoch ponúkali tri verzie možných zmien v dispozícii bytu. Pri väčších až šesť. To všetko v pôvodnej cene bytu. 

Ondrej Streška: "To bola veľmi dobrá a vôbec nie štandardná možnosť. My sme ju využili na zväčšenie detskej izby keďže máme troch chlapcov. A na úkor časti chodby máme druhý záchod. a je výborné, že i potenciálne ďalšie zmeny sú pomerne jednoducho realizovateľné."

Drahan Petrovič: „Nemyslíme si, že by architekt mal rozhodovať ako budú ľudia bývať. Ale naopak by sa ich mal pýtať a prispôsobiť sa požiadavkám v maximálnej možnej miere. 

Boris Hrbáň: „A umožniť, aby jeho dispozíciu mohli upravovať aj sami keď sa im zmenia životné podmienky, napríklad narodením ďalšieho dieťaťa. Alebo budú mať jednoducho chuť na zmenu. Napríklad keď deti rodinné hniezdo opustia a manželia si z trojizbáku spravia priestranný loft.“

Samozrejmosti 

Ondrej Streška: "Nové bývanie pre rodinu sme s manželkou hľadali dlho, takmer dva roky. Chceli sme niečo v prírode ale nie mimo Bratislavy. Petržalku poznáme, predtým bývali sme na Tupolevovej. A tento projekt nás úplne uchvátil. Vnútorným priestorom, lokalitou, napojením na diaľnicu, ktoré potrebujem k práci. Prísľubom komunitného života.  A stalo sa - naše deti už tu majú svojich "parťákov" na hry a my so susedmi každú nedeľu hrávame volejbal a potom grilujeme."

Kvalitné bývanie má aj svoje technické štandardy. Napríklad, solídne materiály, dispozícia bytu ktorá minimalizuje hluché miesta a maximálne využíva úžitkovú plochu. Alebo kuchyňa na fasáde a nie utopená uprostred bytu bez možnosti kvalitného vetrania. A lodžia, na ktorú sa pohodlne zmestí bežne veľký stôl s stoličkami pre štyroch ľudí. 

A potom sú tu sympatické drobnosti ako okno v kúpeľni, predpríprava na zasklenie lodžie či znížené okno, takže výhľad si vychutnávate aj sediac na gauči. Miestnosť nazvaná flex, ktorá môže byť šatníkom, druhou kúpeľnou, pracovňou - proste je flexibilná. Bicykliareň. Predzáhradka s vlastnou kôlňou, terasa aj k dvojizbovému bytu, z ktorej nie je výhľad na odvetrávanie klimatizácií. Vlastne zo žiadnej terasy nie výhľad na odvetrávanie. 

Projektant aj investor (v jednej právnickej osobe) sa rozhodli viesť radšej potrubia v garáži tak, aby vyústili len na štyroch najvyšších vežiach objektu. Že to bude krajšie a pre ľudí príjemnejšie. Pomerne nákladná„drobnosť“, ktorú si možno na prvý pohľad ani nevšimnete. Ale je práve tým rozdielom medzi kvalitným bývaním a tým druhým.

"Páčil sa nám už Nový háj a tak sme hľadali ďalšie projekty od rovnakého tímu. Keď manželka našla na nete Hájpark, šli sme rovno do realitky a kúpili posledný voľný dvojizbový byt. Deti z okna izby vidia veveričky. Pestujeme si vlastnú zeleninu a bylinky. Užívame si kúpanie v Draždiaku, bicyklovanie po hrádzi a dostihové nedele." - Rastislav Bocko 

Vnútroblok

A už poďme von. Takže aký je vnútroblok v Hájparku?

Boris Hrbáň: „Všetci nás odrádzali, že sa stavba strašne skomplikuje. Naši stavbári sa „chytali za hlavu“, pretože to bolo naozaj extrémne zložité. Uložiť pomedzi korene káble a kanalizáciu. Ale pre nás bolo zachovanie toho kúska lesa najdôležitejšie Aby sme museli vyrúbať čo najmenej zo 80 až 100 ročných stromov v lesíku, dokonca sme zoštíhlili a prispôsobili stavbu. Zachovali sme aj pôvodný reliéf pozemku so všetkými vyvýšeninami a priehlbinami, aby si zachoval voje čaro. Bolo to náročné ale výsledok jednoznačne stojí za námahu.“ 

Rastislav Bocko:  "Nikdy by som neveril, že sa realita tak priblíži vizulizáciám. Všetky tie v počítači vytvorené obrázky sú dnes skutočnosťou. dostali sme všetko čo nám sľúbili."

Drevený mostík, 10 metrová šmykľavka, drevené ihrisko a jazierko, samozrejme neboli súčasťou pôvodného lesa. Ale pristanú mu. A keď už sme v lesoparčíku, čo tak pridať aj drevené posedenie, ohnisko, kôlňu na náradie a vyvýšené pestovateľské záhony pre tých, čo majú zelené ruky? A radi jedia vlastnoručne vypestované paradajky. 

Vedľa ihriska v prízemí jedného z bytových domov sídli materská škola. Praktické, že? 

"Zaujímam sa o reality aj architektúru a Hájpark ma zaujal ale nevyhovovala Petržalka. Potom sme ale deťom začali hľadať školy a našli dve výborné práve v Petržalke. A po kúpe bytu sme zistili, že sa práve sem, zhodou okolností, presťahovala aj obľúbená materská škola, ktorú naše deti navštevovali. Jednoducho si nás ten petržalský Hájpark privolal. Až zo Záhorskej Bystrice. Dnes veľmi oceňujem, že tu máme všetko blízko a oveľa lepšie dopravné napojenie." - Michal Šimek 

Betón a slnko

Áno, uznávame, že vychvaľovania Hájparku je v tomto texte naozaj veľa. Určite sa niečo nájde..... Aha isteže, lesík sa nachádzal len na menšej časti pozemku, väčšiu tvorila betónová plocha s technickými budovami.Jednoducho rovná vybetónovaná plocha, ani jeden jediný strom. 

Čo s takou púšťou? V Imagine zapojili predstavivosť a premenili núdzu na cnosť. Pod celou plochou postavili podzemné parkovisko skapacitou 135 miest a stovkou pivničných kobiek. To, čo nebolo možné zrealizovať pod lesíkom, lebo by sa poškodil koreňový systém stromov.

Detaily

Michal Šimek: " Máme so správcom dobré vzťahy. Mal som možnosť ľudí z Imagine spoznať už počas výstavby. Majú jasnú predstavu čo chcú robiť a ja im verím, že to robia dobre a berú naozaj osobne. Je výborné, že sídlia priamo tu v prízemí, takže komunikácia je jednoduchá a efektívna." 

Na betóne sa zeleni veľmi nedarí ani v takom nadpriemernom projekte ako je Hájpark. Ale predsa je možné plochu urobiť príjemnou stromami s plytkým koreňovým systémom, trávnikom, vyvýšenými záhonmi a opäť aj miestom pre realizáciu sa domácich záhradkárov. 

Okrem toho, sú tu spomínané predzáhradky k prízemným bytom. Pripravený je priestor na kaviareň a pred ňou je umiestnené ihrisko pre menšie deti.

Ivan Juhás: „Počas horúcich dní obyvatelia ocenia tieň v lesíku, kým počas chladnejších prirodzene uprednostnia otvorený slnečný priestor.“ 

Ondrej Streška: "O boxy na pestovanie bol veľký záujem. a evidentne sa mu tešia stále. Tie dvojmetrové paradajky sú zaujímavé. My sme po starých rodičoch zdedili veľkú záhradu, takže po víkendoch "hrdlačíme" tam. Manželke to ale nedá a  pánovi Juhásovi, ktorý sa tu stará o zeleň osobne, občas  s niečím pomôže.

Architekti mysleli aj na to, aby sa vo vnútrobloku zdržali slnečné lúče čo najdlhšie a tomu prispôsobili výšku jednotlivých častí obytného bloku. Opäť sa to zdá ako samozrejmosť. 

A predsa...prečo takto nemohla byť postavená celá Petržalka? S dôrazom na detaily, ktoré nám však spríjemňujú a skvalitňujú každodenný život. Prečo sú takéto projekty v Petržalke, Bratislave, na Slovensku výnimočné? Nie je to škoda? 

Zrod projektu Hajpark sa spája so vznikom firmy Imagine. Kým architekt Drahan Petrovič (architekt) zbieral skúsenosti v Kanade, jeho dvaja kolegovia, Boris Hrbáň (architekt) a  Ivan Juhás (záhradný a krajinný architekt ) hľadali ideálny pozemok pre prvý veľký  projekt spoločnej firmy. 

Hájpark sa staval na dve etapy. V prvej bolo v roku 2016 postavených 27 bytov v dvoch päť a šesť podlažných bytovkách. Druhú, U-blok troj až sedem podlažných spojených objektov s 80 bytmi, dokončili začiatkom tohto roku.

To, čo zaujme najviac je firemná filozofia, v ktorej je na najvyššom mieste pozornosti klient. Bežný človek, ktorý je síce náročný na svoj komfort ale pred extravagantnou architektúrou ocení skôr kvalitné materiály a praktické riešenia svojho bývania.  A že v Imagine Development dokázali skĺbiť elegantné tvary a užitočnosť pre koncového užívateľa, dokazuje nominácia na cenu za architektúru CE.ZA.AR 2018.

 V roku 2015 pritom už jednu nomináciu na CE.ZA.AR-a premenili. Za projekt Nový háj na rohu ulíc Starohájska Dudova, na ktorom sa spolupodieľali so spoločnosťou ITB. Nuž zdá sa, že Petržalka ich stavbám svedčí. A oni jej.

text: Michaela Dobríková, Petržalské noviny, september 2018                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

Mám záujem